Kevään etätilaisuuksien tallenteet

Miten murteet näkyvät ja kuuluvat tänä päivänä?

Mitä niiden edistämiseksi tehdään? Webinaarissa kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja jakoon laitetaan hyvät käytännöt erilaisten yhdistysten ja yhteisöjen toiminnassa eri puolilla Suomea.  Samalla kuullaan tuloksia tuoreesta kyselystä, jossa kartoitettiin murteiden roolia tämän päivän yhdistysten ja muiden toimijoiden kentässä.

Murteet ovat keskeinen osa tämän päivän suullista perinnettä. Murteet ovat syntyneet aikana, jolloin suuri osa ihmisistä eli ja työskenteli koko ikänsä samassa kylässä tai pitäjässä. Nyky-Suomessa murre-erot ovat tasoittuneet esimerkiksi väestön liikkuvuuden ja tehokkaan tiedonvälityksen vuoksi. Perinteisten murteiden on ennustettu vähitellen katoavan, mutta näin ei ole käynyt. Murteiden arvostus on jopa noussut, ja murteita käytetään monissa tilanteissa identiteetin korostamiseksi. Murteet kiinnostavat ja murteita puhutaan nykyään avoimemmin. Ne ovat tärkeä osa identiteettityötä ja paikkaan kiinnittymistä.

Webinaarin järjestävät Museovirasto, Kalevalaisten Naisten Liitto, Suomen Kotiseutuliitto ja Elävän perinnön suullinen rinki. Elävän perinnön ringit ovat osa Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista Suomessa. Suullinen rinki on perustettu vuonna 2018 alan toimijoiden verkostoksi ja yhteistyön kehittämiseksi. Sen toimintaan ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita.  Webinaarin avulla kartutetaan Elävän perinnön wikiluetteloa suullisen perinteen sekä hyvien käytäntöjen osalta.

Tallenne webinaarista: https://youtu.be/0iVu1B42-Sk 

Kansainvälinen tieteellinen konferenssi karjalaisesta kulttuurista rajan molemmin puolin – teemana kansanpuvut ja kansallispuvut

Karjalainen kulttuuri rajan molemmin puolin – kansanpuvut ja kansallispuvut -hanke on suomalais-venäläistä yhteistyötä, jonka toteuttavat Karjalan Liitto, Karjalan Sivistysseura ja Kizhin ulkomuseo. Yhteistyöhankkeen tavoitteena on kehittää kestävää suomalais-venäläistä yhteistyötä karjalaisen kulttuurin alalla. Tarkoituksena on tehdä tunnetuksi karjalaista käsityöperinnettä nostamalla esiin kansanpuvut ja kansallispuvut osana karjalaista kulttuuria ja kansanperinnettä rajan molemmin puolin.

Tarkastelun kohteena on erityisesti karjalaisen naisen vaatetus miesten pukeutumista unohtamatta.

Hanketta toteutetaan yhteisten seminaarien, työpajojen ja työnäytöksien sekä näyttelyiden ja eri foorumeilla tapahtuvien kirjoitusten julkaisemisen kautta, myös digitaalisilla alustoilla.

Hankkeen aloitusseminaari on kansainvälinen tieteellinen seminaari, jossa on asiantuntijoita Suomesta ja Karjalan tasavallasta.

Konferenssin tallenne: https://youtu.be/QaTXLXzLqtQ . 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

IKIAIKAINEN

Olemme olleet ennen, olemme nyt, olemme tulevaisuudessa. Siirrämme kulttuuria ja yhteisiä arvoja seuraaville sukupolville.

AITO

Meillä on vahvat juuret kansanperinteessä. Teemme omaleimaista kulttuurityötä aidon paikallisperinteen pohjalta.

UUDISTUVA

Kalevalainen nainen on kulttuurista laajasti kiinnostunut ihminen, joka tekee huomisen perinnettä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: