Retki Saarijärvelle 7.4.2022

Kauniina aurinkoisena päivänä Äänekosken Kalevalaiset Naiset suuntasivat Saarijärvelle. Päiväretkemme alkoi lounaalla Saarijärven rannalla vanhassa pappilassa toimivassa Ruustinnassa. Sisään astuessamme saimme tuntea historian havinaa ja kiireettömyyden tuntua. Lounaalla nautimme salaattipöydän antimien lisäksi valkosipuliperunoita, lihapullia, tonnikalaleipiä ja papucurrya. Makuhermot saivat nauttia rauhallisesta ja maistuvasta lounaasta upeassa miljöössä. Suunnittelimme jo kesäretkeä Ruustinnan terassille.

Ihanan lounashetkemme jälkeen jatkoimme matkaa Saarijärven museolle ja Ryijyjen hehkua ja lämpöä –näyttelyyn. Saimme nauttia upeista ryijyistä ja todellakin niissä näkyi luovuuden alkuvoima. Kiitokset Tuomas Sopaselle, jonka kokoelmista 50 kappaletta ryijyistä oli lainattu. Valtavan suuret penkkiryijyt kutsuivat yhteiskuvaan. Toinen ryijyistä on mahdollisesti Emma Salzmanin suunnittelema noin vuodelta 1910 ja Hevoset-ryijyn on Väinö Blomstedtin suunnittelema ja malli on Suomen Käsityön Ystävien.

Kelta-sini-ruskea Saarijärven ryijyn koristeaiheena on elämänpuu. Keskisuomalaisia puuryijyjä on kudottu myös Äänekoskella. Yksi Äänekosken ryijyistä löytyy Äänekosken kaupunginkirjastosta. Yksi tunnetuimmista ryijystä on Akseli Gallen-Kallelan Pariisin maailmannäyttelyyn suunnittelema ryijy, josta esillä oli Suomen Käsityön Ystävien tekemä pienennös nimeltä Liekki. Liekin vieressä oli Gallen-Gallelan Lisko.

Edellisten ryijyjen lisäksi mieleen jäivät uudemmat ryijyt, joista monien inspiraationa oli luonnon kauneus. Sammal-ryijyyn tai Katri Haahtin Karpalosuohon olisimme halunneet upottaa varpaamme. Itse ihastuin Uhra Simberg-Ehrströmin Vihreään aamuun, jota äänestinkin näyttelyn kauneimmaksi työksi. Jälkikäteen eniten ajatuksia herättynyt oli kuitenkin kivien muotoiset ryijyt. Aino Kajaniemen ryijyteoksen nimi on Suru. Jäin miettimään, kuvaavatko kivet surun eri muotoja vai eri suruja. Jos suru jää käsittelemättä, kasvaako siitä suuri tumma möykky/kivi?

Luovuuden alkuvoimana on ryijyissä käytetty käytännöllisyyttä, luontoa, tunteita, historiaa, Kalevalaa ja mm. vaakunoita. Ryijynäyttelystä innostuneena aion ehdottaa Koskelan ensi vuoden kudontakurssille yhdeksi kurssityöksi pientä ryijyä.

Ryijyjen hehkua ja lämpöä Saarijärven museossa 16.2.–22.5.2022.

Ihanasta päivästä kiittäen kanssanauttijoita
Tanja

Saarijärven ryijy / Elämänpuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

IKIAIKAINEN

Olemme olleet ennen, olemme nyt, olemme tulevaisuudessa. Siirrämme kulttuuria ja yhteisiä arvoja seuraaville sukupolville.

AITO

Meillä on vahvat juuret kansanperinteessä. Teemme omaleimaista kulttuurityötä aidon paikallisperinteen pohjalta.

UUDISTUVA

Kalevalainen nainen on kulttuurista laajasti kiinnostunut ihminen, joka tekee huomisen perinnettä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: