Sääntömuutos, muistoja ja tammen kasvu

Yhdistyksemme kokoontui päättämään Kalevalaisten Naisten liiton uusien mallisääntöjen käyttöön otosta tiistaina 7.6.2022. Kokous päätti yksimielisesti ottaa käyttöön uudet mallisäännöt. Samalla kokoontumisella järjestelimme arkistoja. Nyt on 2000-luvun lehtileikkeet ja osa valokuvista järjestyksessä.

Kokoontumisen jälkeen kävimme kävelemässä Piilolanniemen Elon kierto-yhteisöpuutarhassa. Kyllä oli meidän loitsumme tehonneet. Koko puutarha kukoisti. Istutuslaatikoissa oli monenmoista hyötykasvia ja perennaa kasvamassa. Istuttamamme tammi nautti auringonpaisteesta ja näytti muutenkin viihtyvän Kuhnamon rannassa.

Muisteluja yhteisöpuutarhan Heräävä puutarha -tapahtumasta 14.5.2022:

Tilaisuuden avajaispuheen piti Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen. Sirpa Kortelainen ja Tanja Kinnunen kertoivat yhteisöllisen puutarhan synnystä. Puutarha on ensimmäinen Suomessa toteutuva, laajamittainen ja kunnallinen Green Care -projekti. Puutarhan sadasta marjapensaasta keskuskeittiö saa keitettyä kiisselit useamman kerran kaikille 3000 ruokailijalle. Marjat poimitaan kuntouttavan työtoiminnan puolesta. Esittelin yhdistyksemme ja yhdessä Piitulaisen Maijan kanssa tulkitsimme edellisen julkaisun runon. Runon jälkeen istutimme tammen.

Anssi Hiekkala kertoi keinoista suojella pölyttäjiiä. Ilman pölyttäjiä ei ole marjojakaan. Tapahtumassa sai askarrella hyönteishotellin sammaleesta. Anssi esitteli puutarhan hoitoon ohjeen hallittu hoitamattomuus eli anna voikukan kukkia. Tästä ilahduin yhdessä Kolarin Olgan kanssa. Olga tunnelmoi kanteleen soitolla, joka sopi mainiosti ulkotapahtumaan. Kiitos Olgalle myös äänentoistolaitteista.

Jaana Tani veti asiantuntevasti Piilolanniemen kierroksen, jossa saimme kuulla Piilolanniemen historiaa. Kävimme Kalle Piilosen muistomerkillä, jonka muistolaatta paljastettiin 27.10.1979. Kun aikanaan ennen siltoja halusi Äänekoskelle, kulku oli joko Piilolanniemen tai Mämmen lossinrannan kautta.

Hanna Keto esitteli villiyrttejä, niiden monikäyttöisyyttä ja terveysvaikutuksia. Voikukkakahvin yksi terveysvaikutus oli sen tarpeiden hankkiminen eli paljon liikuntaa ja kyykkimistä. Hanna oli myös paistamassa nokkoslettuja, jotka veivät kielen mennessään. ÄU -kahviosta sai myös monenmoista herkkua. Taina Perkiö kertoi hyvinvoinnista ja kuinka sitä ammentaa luonnosta. Ihmisten ja kasvien vuorovaikutus on tärkeäää. Ihmisen bakteerikantaa monipuolistaisi mullan käsittely. Taina kertoikin aina ostavansa multaperunoita ja -porkkanoita. Läsnäolo luonnossa terävöittää aisteja ja huomaa mm. erilaisia värejä. Elä tässä ja nyt!

Sää suosi tilaisuutta ja kuten Taina Perkiökin huomasi tilaisuus oli yhteisöllinen. Ihmisten oli helppo jutella toisilleen, vaikka eivät tunteneet toisiaan. Heräävä puutarha hemmotteli kaikkia aistejani. Kokemus oli voimaannuttava, kiitos!

-Tanja

https://www.aanekoski.fi/asuminen-ja-ymparisto/kestava-kehitys/toimiva-kaupunkiyhteiso/yhteisopuutarha

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

IKIAIKAINEN

Olemme olleet ennen, olemme nyt, olemme tulevaisuudessa. Siirrämme kulttuuria ja yhteisiä arvoja seuraaville sukupolville.

AITO

Meillä on vahvat juuret kansanperinteessä. Teemme omaleimaista kulttuurityötä aidon paikallisperinteen pohjalta.

UUDISTUVA

Kalevalainen nainen on kulttuurista laajasti kiinnostunut ihminen, joka tekee huomisen perinnettä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: