Nainen Kalevala Korun takana

Elsa Heporauta (1883-1960) oli oman aikansa merkittävä kulttuurivaikuttaja yhdessä miehensä kanssa. Elsa toimi mm.  kirjailijana, sotakirjeenvaihtajana ja naisasianaisena. Hän halusi yhdistää ihmiset, katsomatta yhteiskuntaluokkaa tai puoluekantaa, toimimaan yhteisen hyvän eteen ja varsinkin heikompien puolesta.  Hän oli innovaattori, joka innostuessaan uudesta ideasta jakoi riemunsa heti ystävilleen, vuorokaudenajasta välittämättä. Hänen kaltaisiaan tarvitaan näinä taloudellisesti synkeinä aikoina. Elsan kerrotaan sanoneen  ”jokainen väkevä ajatus on maailmaan lähtevä, kohdettaan etsivä voimavirta.”

Elsan ehtymättömän tarmonsa ansiosta meillä on arvokas brändi, Kalevala Koru.  Kalevalaisuuden innostamana Elsa ryhtyi kalevalaisen naisen patsas -hankkeeseen, jota hoitamaan perustettiin muistomerkkiyhdistys. Myöhemmin Elsan ehdotuksesta yhdistyksen yritystoiminta ja aatteellinen toiminta perinteen ja kulttuurin hyväksi erotettiin toisistaan Kalevala Koruksi ja Kalevalaisten Naisten Liitoksi. Kalevalaisten Naisten Liitto yhdessä jäsenyhdistyksiensä kanssa siirtää suomalaista perinnettä tuleville sukupolville ja luo uutta vanhan pohjalta Elsan jalanjälkiä seuraten.

Elsa Heporaudan syntymästä on kulunut tänä vuonna 130 vuotta.  Äänekosken Kalevalaiset Naiset  juhlivat Elsan päivä –kahveilla Hiskinmökillä ma 14.10. klo 18. Tarjolla on kahvien lisäksi Elsa-esitelmä, uusien Kalevala Korujen esittelyä  ja yhdessäoloa. Tilaisuus on kaikille avoin.

Alkuperäinen teksti julkaistu 12.10.2013 Sisä-Suomen lehdessä. Tähän tekstiin on korjattu kirjoitusvirheitä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

IKIAIKAINEN

Olemme olleet ennen, olemme nyt, olemme tulevaisuudessa. Siirrämme kulttuuria ja yhteisiä arvoja seuraaville sukupolville.

AITO

Meillä on vahvat juuret kansanperinteessä. Teemme omaleimaista kulttuurityötä aidon paikallisperinteen pohjalta.

UUDISTUVA

Kalevalainen nainen on kulttuurista laajasti kiinnostunut ihminen, joka tekee huomisen perinnettä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: