Ajankohtaista

Vuoden 2022 teema: Luovuuden alkuvoimaa

Liiton vuoden teemassa mietitään luovuutta ja mistä luovuutta ammennetaan. Luovuus yhdistetään usein taiteisiin: kirjallisuuteen, kuvataiteisiin, musiikkiin tai yleisesti käsillä tekemiseen. Luovuus on kuitenkin paljon laajempi käsite. Wikipedian mukaan

Luovuus on ihmisen kykyä tuottaa uutta. Luova prosessi voi olla ainakin osittain tiedostamaton. Luovuuden tekijöihin on liitetty ennen kaikkea omaperäisyys, esteettinen harmonia, uutuus, epätavallisuus ja nerokkuus. Luovuuden tuotoksia voivat olla esimerkiksi matemaattisen ongelman ratkaisut, keksinnöt, kemiallisen prosessin löydökset, teokset kuten musiikkikappaleet, runot tai maalaukset, uudet filosofiset tai uskonnolliset systeemit, uudet ajattelutavat sosiaalisten ongelmien alalta, uudet tavat hoitaa sairauksia, tai luovat keinot muiden hallitsemiseksi.

Mistä ihminen ammentaa luovuutta? Suomessa luovuuden lähteenä on usein luonto: kasvit, eläimet, värit ja luonnon antimien maut. Mistä sinä ammennat luovuuttasi?

 • Vuoden teemaan liittyen vierailu Saarijärvelle 7.4. lounaalle Ruustinnaan ja tutustumaan museon ryijynäyttelyyn
 • Liiton huhtikuun etäkahvien aiheena Pirtalehti:

Pirta-ilta torstaina 21.4. klo 18–19.30 Teams-etäyhteydellä.

 • Suunnittelu ja järjestäytymispalaveri ke 4.5. klo 13 (Suolahden vanhalla opistolla)
 • Osallistutaan Heräävä puutarha-tilaisuuteen la 14.5.2022 klo 10-14 Elonkierto -yhteisöpuutarhalla, os. Eerolankatu 12, 44100 Äänekoski
 • Ylimääräinen yhdistyksen kokous ti 7.6.2022 klo 14 (paikka tarkentuu myöhemmin, alustasti Äänekosken lukiolla). Aiheena sääntömuutos. Samalla jatketaan historiikin valmistelua.

Vuoden 2021 teema: Metsän henki – veden voima

Liiton vuoden teema 2021 pysyttelee luonnossa ja sukeltaa metsän ohella vesistöihin.

Suomi elää metsästä ja metsässä ja samalla se on tuhansien vesistöjen maa. Metsiä pilkkovat järvet, suot ja joet ja sen lisäksi Suomella on pitkä rantaviiva Itämerta. Vedet ovat olleet metsien ohella tärkeä elannon tuoja ja vesistöihin liittyy paljon uskomus- ja tarinaperinnettä sekä kulttuuriperintöä. Vesillä liikkumiseen liittyy erilaisia taitoja ja kalastukseen tapoja.

Vuoden 2021 toimintakertomus: Äänekosken kalevalaiset naiset toimintakertomus 2021

1.Koronavuosi on nyt takana:

Vuoden 2020 teemana on Metsän henki – luontosuhde ennen ja nyt

Metsä on monelle rauhoittumisen paikka ja käsketään mennä metsään saamaan energiaa. Ei ainoastaan hyötykäyttöön saamaan marjoja ja sieniä, vaan myös virkistymään. Metsäluonto on meillä lähellä täällä Keski-Suomessa.

-Eila, sihteeri

virallinen vuosikokous:  ti 17.3. klo 15.30 Äänekosken lukiolla

Vuoden teemaan liittyen suunnitteilla on valokuvakilpailu, retkiä Saarijärvelle Kivikauden kylään ja Konneveden Kansallispuistoon sekä vierailu Pro Nemus-vierailukeskukseen. Vuoden lopuksi perinteinen joulupuurotilaisuus yksinäisille.

Ohi meni 2019:

2019 Vuoden teemana on Kertoen ja kuunnellen. 

Tervetuloa Äänekosken Kalevalaisten Naisten viralliseen vuosikokoukseen ti 19.2.2019 klo 13 Äänekosken Kaupungintalo huone 116. Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat, valitaan virallinen vuosikokousedustaja Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokoukseen ja suunnitellaan alkanutta vuotta. Mahdollisuus maksaa jäsenmaksuja.

Kirjan ja ruusun päivänä tiistaina 23.4. klo 14 pidämme tilaisuuden Suolahden kirjastolla, jossa luemme ja kuuntelemme Veikko-Kalevi Riihisen runoja. Tilaisuus yhteistyössä Koskelan Runopiirin  ja Suolahden kirjaston kanssa.

Osallistumme yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa Ilonan järjestämään Retkellä kaupungissa -tapahtumaan 16.5. klo 17-20. Pisteellämme perinneleikkejä.

Kesäkuun alussa osallistumme Biotalous- ja juustopäiville. Tervetuloa messuosastollemme 7.6.-8.6.

Teemme syysretken 14.11. klo 13.30 Äänekosken Taidemuseoon Päätä ja häntää – Riikka Helmisen kierrätystaidetta -näyttelyyn. Yhdistys maksaa jäsenten pääsymaksun.

Järjestämme ohjelmallisen joulupuurotilaisuuden yhdessä Äänekoskosken seurakunnan Diakoniatyön  ja Äänekosken lukion kanssa ti 3.12. klo 12. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Ensi vuoden 2020 teemana on Metsän henki – luontosuhde ennen ja nyt.

Jo men 2018

 • virallinen vuosikokous 22.2. klo 15 Lukiolla (Kuhnamontie 5b)
 • Retki Laukaaseen 26.2. klo 18-18.45: Laukaan kirjasto Kalevalan naisista väitellyt kirjailija Tiina Piilola kertoo Kalevalasta, Elias Lönnrotista ja kansalliseepoksemme naishahmoista. Piilola tulkitsee Ainon, Louhen, Lemminkäisen äidin ja Marjatan tarinoita nykylukijan näkökulmasta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kirjasto tarjoaa iltateen.
 • Kalevalanpäivä 28.2. osallistutaan Kalevalan päivän tilaisuuteen taidemuseolla: Kalevala-aiheinen näyttely, johon liittyen on tulossa Kalevalan päivän juhlintaa 28.2. klo 17-19. Tapahtumassa kuvataiteilija Iro Kivi esittelee näyttelynsä Marjatta ja Puolukka ja lukee otteita Kalevalan viimeisestä runosta, joka kertoo Marjatasta. Kahvitarjoilu. Vapaa pääsy.
 • tiistaina 20.3.2018 toiminnanjohtaja Sirpa Huttunen Kalevalaisten Naisten Liitosta tulee Jyväskylään. Klo 14.30-16.30 on yhteinen tulevaisuustyöpaja Hankasalmen, Laukaan ja Äänekosken Kalevalaisten Naisten hallitusten kanssa. Mikä kiehtoo Kalevalaisten Naisten toiminnassa tänään? Työpajassa etsitään keinoja kalevalaisten naisten toiminnan vahvistamiseen ja jäsenhankintaan.
  Klo 17-19 kaikille yhteistyökumppaneillemme ja muille kiinnostuneille avoin yleisötilaisuus ” Elsa Heporaudan perintö elää – Kalevalaiset Naiset kulttuurin ja hyvinvoinnin edistäjinä” . Sirpa Huttunen avaa Kalevalaisten Naisten toimintaa ja tulevaisuutta. Yleisötilaisuus pidetään Suomen käsityön museossa
  yhteistyössä Kansallispukukeskuksen kanssa. Taina Kangas kertoo Kansallispukukeskuksen kuulumisia.
 • leikekirjatalkoot
 • helatorstaina 10.5. perinteinen kulttuuritilaisuus
 • osallistutaan Biotalous ja juustopäivät 8.-9.6.
 • syksyllä jatketaan kirjallisuuden parissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

IKIAIKAINEN

Olemme olleet ennen, olemme nyt, olemme tulevaisuudessa. Siirrämme kulttuuria ja yhteisiä arvoja seuraaville sukupolville.

AITO

Meillä on vahvat juuret kansanperinteessä. Teemme omaleimaista kulttuurityötä aidon paikallisperinteen pohjalta.

UUDISTUVA

Kalevalainen nainen on kulttuurista laajasti kiinnostunut ihminen, joka tekee huomisen perinnettä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: