Kansallispuvut esille Eloriehassa!

1700-1800 – luvuilla Suomessa talonpoikaisväestön käytössä ollut juhlapuku oli upea käsityötaidon osoitus. Näiden kaunisväristen asujen, kansanpukujen, nykyisin valmistettavat toisinnot ovat kansallispukuja. Tällä hetkellä Suomessa on yli 400 kansallispukua, joista reilut 70 on Suomen Kansallispukuneuvoston hyväksymiä.

Paitsi huikaisevaa käsityötaitoa ja värisilmää, kansanpuvut osoittivat kantajansa siviilisäädyn, varallisuuden, uskonnon sekä kotipaikan. Siviilisäädyn ja uskonnon osoittivat päähineet, varallisuuden ostokankaiden eli silkin, veran ja ostopitsien määrä. Rehevä yleiskuva kertoi puvun kantajan terveydestä, ja runsas takamus ja rinnat olivat tärkeät hyviin naimisiin pääsyssä.

Päähineet osoittivat siviilisäädyn, uskonnon sekä sen, onko kantaja kotoisin itä- vai länsisuomalaiselta pukualueelta. Päähine ei ollut vain koriste, vaan tunnistamismerkityksen lisäksi sillä ilmaistiin varallisuuden määrää. Sillä oli myös oma merkityksensä pahan torjunnassa; pää piti suojata pahoilta hengiltä ja ajatuksilta.

Esiliina oli oleellinen osa pukeutumista. Juhlapuvussa se oli asuun kuuluva vaatekappale eikä suojavaate. Esiliina yhdistettiin hedelmällisyyden suojeluun ja etenkin raskaana olevien naisten tuli yölläkin käyttää esiliinaa. Se suojasi paitsi itse naista pahoilta hengiltä, myös muita hänen vahingolliselta vaikutukseltaan. Vanhaa esiliinaa ei saanut paikata, vaan se piti hävittää mieluiten polttamalla.

Keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa.  Perää piti neito Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.

Äänekoskella kansallispukua juhlistetaan Eloriehassa perjantaina 16.8. klo 19.30. Äänekosken Kalevalaiset naiset toivottavat kaikki kansallispuvun omaavat lämpimästi tervetulleeksi tuulettamaan pukuaan kansallispukukavalkaadiin! Paikalla olevien pukujen kartoitus alkaa klo 18.45.

Soja Murto-Hartikaisen tekstin poiminut Tanja Kirjanen

Julkaistu Sisä-Suomen lehdessä 15.8.2013

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

IKIAIKAINEN

Olemme olleet ennen, olemme nyt, olemme tulevaisuudessa. Siirrämme kulttuuria ja yhteisiä arvoja seuraaville sukupolville.

AITO

Meillä on vahvat juuret kansanperinteessä. Teemme omaleimaista kulttuurityötä aidon paikallisperinteen pohjalta.

UUDISTUVA

Kalevalainen nainen on kulttuurista laajasti kiinnostunut ihminen, joka tekee huomisen perinnettä.
%d bloggaajaa tykkää tästä: